Kosse Administratie
Uw ZZP-administratie
INLOGGEN

Herinvesteringsreserve

Nieuws geplaatst op 12-10-2015

Wanneer je een bedrijfsmiddel verkoopt kan de winst van je onderneming stijgen. Dit kan nadelig zijn wanneer je inkomstenbelasting moet betalen.

Als je van plan bent om op korte termijn weer te investeren in een bedrijfsmiddel mag je een herinvesteringsreserve aanleggen.

Dit betekent dat je een potje op je balans maakt waar je de boekwinst van de verkoop in zet. Dit potje telt niet mee als winst bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Wanneer je dan weer een nieuw bedrijfsmiddel koopt, moet je dit potje gebruiken voor de eerste afschrijving.

Een uitzondering ontstaat wanneer je op het bedrijfsmiddel dat je hebt verkocht geen afschrijvingen deed of waarop je in meer dan 10 jaar afschreef. In dit geval mag je er voor kiezen om de herinvesteringsreserve pas te gebruiken wanneer je een bedrijfsmiddel aanschaft met eenzelfde economische functie. 

Als je een nieuw bedrijfsmiddel koopt waarop je niet afboekt mag je de herinvesteringsreserve alleen gebruiken als het nieuwe bedrijfsmiddel eenzelfde economische functie had als het verkochte bedrijfsmiddel.

Je mag de pot voor herinvesteringsreserve laten staan tot je niet meer van plan bent opnieuw te investeren of wanneer er drie jaar verstreken is. In dit geval wordt de herinvesteringsreserve weer toegevoegd aan de winst en moet er alsnog inkomstenbelasting worden betaald. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.


Terug naar het overzicht
Copyright © 2015 www.kosseadministratie.nl